Lillstina

Ik was op zoek naar een breed weefgetouw voor ons huis in Nederland (geen vloergetouw want daar hebben we geen ruimte voor) toen ik plots de Lillstina tegenkwam op Marktplaats.

En dus kocht ik een tweedehands 4-schachten Lillstina.
De voornaamste reden om dit getouw te kopen was de breedte (120 cm) en de prijs (150 €). Normaal weef ik op een Glimakra 4-schachtengetouw (50 cm) en een Glimakra 10-schachten CB vloergetouw (150 cm, maar dat staat in ons huis in Zweden) allebei zeer gangbare getouwen om mee te weven. Zo gezegd zo gedaan, de Lillstina was een breed getouw, opvouwbaar, neemt niet veel plaats in en ik wou per sé in Nederland brede lappen weven.

Omdat ik nog nooit op een paardjesgetouw had geweven zocht ik op het internet naar meer informatie over de Lillstina. Het verbaasde me dat dit er nauwelijks was !

Desalniettemin kocht ik het getouw, maakte het schoon, deed wat wijzigingen in de hevels, riet, paardes, enz… en zette mijn eerste schering erop.

Het afstellen van de paardjes om een goede weefopening te krijgen komt heel precies, dus vroeg ik aan ‘mijn’ facebookwevers om raad; erbij zeggende dat ik een Lillstina gekocht had. Ik was erg verbaasd over de negatieve reacties op het getouw. “Het was het slechtste getouw dat ik ooit kon kopen…”.

Wel…… ik heb er nu al verschillende lappen op geweven en ik heb nog altijd geen idee waarom ze dag gezegd hebben. Het is een fijn getouw en neemt niet al teveel plaats in.  I love it…..

Ik was dus erg verbaasd toen iemand van de facebookgroep me vroeg of ik geinteresseerd was in een gratis Lillstina. Het getouw stond bij haar in de schuur, ongebruikt en vuil. Dus heb ik het getouw opgehaald, schoongemaakt, wederom de nodige aanpassing gedaan et voila….. ik heb nu 2 Lillstina’s om mee te weven.

Dubble fun !

Afin, hieronder staat wat achtergrondinformatie over de Lillstina, links en wat foto’s.

Nog veel weefplezier !

————————————————————————————————————————————————————————————-

Over Lillstina

Sture Ekengren was een artiest/ontwerper/ingenieur die speciaal voor zijn vrouw en artiest Kerstin Ekengren een ‘draagbaar’ weefgetouw ontwierp. Hij ontworp het getouw zodat Kerstin het makkelijk mee kon nemen naar hun vakantiehuis in Järvö. Het getouw was gefabriceerd tussen 1975 en 1981 en werd verkocht over de hele wereld.

Ekengren stierf rond 1990 en tot op heden weet ik niet of iemand het ontwerp/patent op de Lillstina heeft overgekocht. Zover ik weet wordt de Lillstina niet meer gemaakt en is het reeds 30 jaar uit productie.

Er is niet veel informatie te vinden over de Lillstina of Sture Ekengren, dus alle informatie die ik vind wordt hier geplaatst. Mocht er nog meer informatie zijn, dan hoor ik dat graag zodat ik het hier aan dit lijstje kan toevoegen.

————————————————————————————————————————————————————————————-


————————————————————————————————————————————————————————————

Links met informatie over de Lillstina

http://weavolution.com/forum/weaving/restoring-lillstina-swedish-floor-loom-26706
https://kristdalavavstuga.wordpress.com/2014/03/23/till-alla-lillstina-alskare/
https://kristdalavavstuga.files.wordpress.com/2014/03/lillstina1.pdf
https://www.weavolution.com/manufacturer/lillstina-looms-sweden
http://weavethings.blogspot.nl/2010/07/my-little-lillstina.html
http://vidmittskrivbord.blogg.se/category/handarbete.html
http://www.weavolution.com/forum/weaving/lillstina-loom-26482#comment-84293